Är Nicolai Meyer ett alternativ som Mr X?
SSK vill ha in en sista forward i sitt lagbygge. En spelare som nämns är Nicolai Meyer. Här går jag igenom hans senaste säsong och resonerar lite kring vad en värvning av honom skulle kunna innebära.
Ekonomiska bryderier gör att det just nu verkar lite osäkert om, och framförallt när, en sista forward kommer plockas in men det är uppenbart att det är något lagledningen skulle vilja addera. Ett namn som ständigt är aktuellt när han är tillgänglig är Nicolai Meyer och i artiklar och poddar senaste tiden verkar det som att det också finns ett ömsesidigt intresse mellan klubb och spelare. SSK hoppas nog dessutom få hjälp att finansiera en sån värvning av supportrar och sponsorer.
För efter sin succé i SSK säsongen 18/19 tillsammans med Sebastian Dyk är Meyer självklart inget okänt namn i SSK kretsar och att just Dyk redan finns i laget gör att det naturligtvis kittlar extra mycket den här gången. Det var dock 5 säsonger sedan Meyer var i SSK och under senaste säsongen fick han lämna Björklöven i förtid i samband med transfer deadline.
-Vi hade större förväntningar och av olika anledningar har det tyvärr inte riktigt blivit som vi tänkt oss - Per Kenttä1
Meyer spelade 43 matcher i Björklöven och gjorde på dessa 27(12+15) poäng. En titt i Björklövens interna poängliga ger att det räckte till en 6:e plats. Även om man räknar om det som ett poängsnitt per match så var han 6:e bäst i laget med 0.63 P/GP. Samma snitt som Fredrik Weigel men sämre än Wiklund(0.71), Pooley(0.81), Schilkey(0.82) och Powell(1.05). Fortsätter vi att borra oss neråt och tittar på Meyers spelarkort från Hockeysiffror så börjar dock en lite annan bild att måla upp sig.
Är man inte van vid den här typen av spelarkort kan det kanske vara lite svårt att botanisera i vad som är vad här men enkelt förklarat visar det spelarens Game score, ett mätvärde på hur bra spelaren har presterat utifrån olika kategorier som väger samman spelarens individuella siffror med hur laget har presterat när spelaren varit på isen. Staplarna är ifyllda utifrån percentilen i varje kategori, dvs 0% är sämst i ligan och 100% är bäst i ligan. Högst upp i vänstra hörnet är det sammanlagda värdet och uppdelat i offensiv och defensiv. Mitten kolumnen visar enbart spel i lika styrka och högra kolumnen är special teams. Man måste ha spelat minst 1 minut per match i spelformen för att få ett värde.
Det man snabbt kan se här är att det ser väldigt lovande ut i lika styrka men att det ser väldigt illavarslande ut i power play. Vi börjar med att titta närmare på 5-mot-5 spelet.
Flest poäng i lika styrka i Björklöven gjorde Scott Pooley med 27 poäng. Men Meyer var bara 2 poäng bakom på 25 poäng, med 9 färre spelade matcher. I tabellen nedan visas Björklövens 5 bästa poängplockare sett till poäng per istid tillsammans med några övriga kategorier, både individuella och on-ice.
Meyer hade bäst poängsnitt i laget i lika styrka och tittar man på primary points(inga 2:a ass) så ökar marginalen till nästa spelare. Av alla spelare i ligan med minst 200 minuters istid i lika styrka så hade Meyer det 6:e högsta primary points snittet. Videll och Macke Eriksson var för övrigt 1:a och 2:a i den kategorin.
Tillbaka till tabellen ovan så ser man att Meyer ligger i nivå med, eller bättre än, dom övriga spelarna också i dom andra kolumnerna.
SSK:s styrka dom två senaste säsongerna har varit strukturen, försvarsspelet och förmågan att kontrollera matchbilder. Det lär fortsätta även nästa säsong. Man behöver dock omsätta spelövertaget i målchanser och där har SSK tappat sina två främsta vapen i Linus Videll och Marcus Eriksson. I Nicolai Meyer skulle man få tillbaka åtminstone några av dom ingredienserna. Eller vad sägs om följande framspelningar?
Emil Georgsson har vid flera tillfällen efter säsongen sagt att SSK önskar att bli lite vassare i forecheck och omställningar. Jag håller med om att det skulle gynna anfallsspelet och skapa fler målchanser när motståndarna är som mest sårbara innan dom hinner organisera sig defensivt. Meyer skulle i så fall vara en tillgång framförallt i omställningsspelet. Han är inte nödvändigtvis den snabbaste spelaren men han är kvick och har ett attackerande mindset som gör honom till ett hot i kontringar. Han är också skicklig på att hitta passningar i dom situationerna vilket ökar sannolikheten för att göra mål jämfört med om en spelare åker in med pucken och tar ett eget avslut2.
Meyers svaghet i 5-mot-5 spelet visar sig när vi tittar på stapeln för defensiv impact på hans spelarkort. Till viss del kan det förklaras av att han spelat i Björklöven, som under Per Kenttäs tid som sportchef har haft ett spel som böljat fram och tillbaka där man ligger i toppen av ligan sett till skapade målchanser men även släpper till väldigt mycket bakåt både i form av avslut och chanser. Men Meyers impact är svagare än övriga Björklöven spelare också, med undantag för Myles Powell som var hans vanligaste kedjekamrat. I SSK skulle han få en mer defensivt inriktad center, jag hade föredragit Harlestam eller Engsund, som förhoppningsvis skulle dölja Meyers defensiva tillkortakommanden lite bättre. Men han skulle i mina ögon bli den enda renodlat offensiva spelaren i laget. Det är en spelartyp som har haft svårt att komma till sin rätt i den här upplagan av SSK. Förutom Marcus Eriksson(vars tvåvägsspel är en aning underskattat) och Linus Videll(som inte gör många knop söder om rödlinjen men som är bra utan puck i offensiv zon) så har försöken att integrera rena offensiva spelare mer eller mindre misslyckats allihop. Om det är för att spelarna inte varit tillräckligt bra, om dom inte klarat att anpassa sig till spelsystemet eller om dom inte har fått tillräckligt förtroende skiljer sig säkert åt en del och i vissa fall kan nog flera förklaringar finnas men det är något att ha i beaktning.
Det andra negativa som sticker ut på Meyers spelarkort är givetvis powerplay spelet som den här säsongen inte går att beskriva som något annat än en katastrof. Han har spelat ca 90 minuter i spelformen och under dom minuterna har Björklöven gjort 6 mål vilket ger ett snitt på 4 mål per 60 spelade minuter. Det vill säga marginellt bättre än hans (visserligen starka) snitt i lika styrka på 3.5 mål per 60 minuter. Som referens så gjorde SSK som lag drygt 3 gånger så många mål per spelad timme i PP som man gjorde i 5-mot-5. Personligen gjorde Meyer 1 mål och 1 assist i PP under hela säsongen. Och tittar man på dom underliggande siffrorna så ser dom inte mycket bättre ut heller.
Han har till största del spelat i Björklövens andra PP uppställning vilket allt som oftast innebär att man får starta i egen zon med ca 1 minut eller mindre på sig att ta in pucken i offensiv zon och skapa något. Men man skulle också kunna hävda att han då inte heller har fått möta motståndarnas bästa penalty killers. Man kan i alla fall konstatera att han presterat för dåligt i PP men att förutsättningarna inte heller har varit optimala. Historiskt är det här dock en spelform där han har excellerat så utan att ha videostuderat hans spel i PP närmare så lutar jag åt att den här säsongen är ett undantag, och ser egentligen ingen anledning att tro att han inte skulle studsa tillbaka till gammal god nivå.
Det finns säkert dom som menar att en värvning av Meyer skulle vara av nostalgiska skäl. Baserat på hans senaste säsong ser jag dock att det kanske istället är en rätt bra möjlighet att “buy-low” på en spelare som statistiskt presterat på toppnivå i 5-mot-5 men som inte har poängtotalen att visa upp på grund av powerplay spelet.
Till sist. Här har jag bara tittat på hans tid i Björklöven och inte hans övriga äventyr runt om i Europa. Men det har varit en del prat i SSK-land om “slutspelsspelare” efter två tidiga uttåg i kvartsfinal. Personligen tror jag att man kan gå lite vilse om man lägger för mycket vikt vid korta sample-sizes som slutspel i regel innebär men för dom som går igång på det så finns här en artikel från ICEHL:s officiella hemsida där dom går igenom vilken clutch spelare Meyer har varit i den ligan när det kommer till slutspel. WHEN IT COMES DOWN TO IT...